Filety z Kurczaka Wędzone robię je bardzo często, praktycznie przy każdym wędzeniu dzieci uwielbiają kanapki z wędzonym kurczakiem a także same filety jako przekąskę ....
Przepis na wędzone filety mój autorski przepis:
80g soli kuchennej na litr zimnej przegotowanej wody
Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 2-3 godziny.
Kolejnym etapem jest osuszanie w wędzarce przez 30-40 minut w temperaturze 45-50C.
Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie uwędzone filety parzymy.
Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki - pęczek - może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora - zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj temperaturę 80C.
Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia, przechowywać w lodówce.
Pięknie się prezentują👏👏👏
OdpowiedzUsuńRobiłam, są pyszne, soczyste.
OdpowiedzUsuńMoja rada, wybierać duże piersi małe są za słone.
Jak penisy��
OdpowiedzUsuńhahaha dobre skojarzenie
UsuńGłodnemu zawsze chleb na myśli haha
UsuńŁadnie wygladaja. Czy z indyka robimy podobnie?
OdpowiedzUsuńJaki czs wedzenia
OdpowiedzUsuńOk 1,5 - 2 godz. W temperaturze jak wyzej
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pyszne!
OdpowiedzUsuńJak wyglądają tak smakują 👍👍👏👏👏
OdpowiedzUsuńZ indyka też są wyborne
OdpowiedzUsuńJednak mięsko trzeba dłużej potrzymać w solance
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak długo peklowac piersi z indyka
OdpowiedzUsuń