sobota, 30 stycznia 2016

Boczek Wędzony

Boczek Wędzony peklowany na morko


potrzebujemy 1 kg boczku, 
sól peklowa 65 g,
1 litr wody przegotowanej zimnej wody ,

Rozpuszczamy sól peklującą w wodzie, boczek myjemy, osuszamy układamy w naczyniu do peklowania może być garnek z pokrywką, zalewamy  zalewą na 5 dni, mięso musi być przykryte zalewą codziennie przekręcamy nasz boczek, po 5 dniach wyjmujemy z zalewy myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy ulubionymi przyprawami ja na kilogram mięsa robię taką mieszankę przypraw:
- pieprz grubo mielony 3 g,
- kminek mielony 1 g,
- majeranek 1 łyżka,
- ziele angielskie mielone 1 g,
- gorczyca 1 łyżeczka, 
- papryka słodka 1 łyżeczka, 
i taką mieszanką nacieram nasz boczek, nabijam go na hak wędzarniczy i do rana wisi sobie w przewiewnym miejscu, rano nagrzewam wędzarnie do 45C max 50C i osuszam w wędzarce nasz boczek przez 50 minut, po tym czasie podnoszę temperaturę w wędzarce do 55C  - puszczam dym  i wędze przez 3 godziny, olchą z dodatkiem buka, na koniec podnoszę temperaturę w wędzarce do 85C i przez 30 minut podpiekam boczek bez dymu, po wyjęciu z wędzarki wkładam boczek na 5 minut do zimnej wody... wyjmuję, zawieszam do ostygnięcia i osuszenia
Zimny boczek przechowuję w lodowce...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz