gwarantuję, że już nigdy nie kupicie gotowego...
będzie smakował tak jak u babci...
przepis:
duży słoik taki ok 1l,
8 łyżek maki żytniej razowej,
3 ząbki czosnku,
6 kulek ziela angielskiego,
10 ziarenek pieprzu,
3 listki laurowe,
3 szklanki letniej przegotowanej wody
mąkę wsypać do słoika, dodać przyprawy oraz rozgnieciony nożem czosnek, wszystkie składniki zalać wodą i dobrze wymieszać, przykryć gazą albo lnianą ściereczką, odstawić na 5-6 dni do fermentacji, po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia, gotowy należy zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce 3 tygodnie...
Fajne instrukcja jest napewno się przyda
OdpowiedzUsuńJacku polecam
UsuńŻurek wyszedł super. Dominiko wszystkie Twoje przepisy zasługują na słowa uznania. Pozdrawiam.
Usuńdziękuję za miłe słowa ;-) pozdrawiam
UsuńRewelacja
OdpowiedzUsuń