niedziela, 31 stycznia 2016

Szynka gotowana 2x5 minut

Szynka gotowana 2x5 minut

podaję przepis: 

mięso od szynki ok.1,30 kg - może być szynka kulka, 



na solankę:

zagotować 1 litr wody z 4 ząbkami czosnku, 3 listkami laurowymi, 6 kulkami ziela angielskiego, 1 łyżeczką gorczycy, 
po wystudzeniu zalewę przelać przez sitko, rozpuścić w niej 65g soli peklowej, przy pomocy strzykawki zrobić naszą solanką kilka nastrzyków, mięso pomasować, przełożyć do pojemnika lub garnka zalać nasza zalewą i odstawić di lodówki na 5 dni, codziennie mięso przekręcać.
Po 5 dniach mięsko wyjmujemy z solanki myjemy pod bieżącą wodą, jeśli kawałek wymaga sznurowania, albo chcemy żeby później podczas krojenia był ładnie uformowany plasterek to jak najbardziej sznurujemy możemy też włożyć do siatki, (ja przeważnie kupuję szynkę kulkę, ale robiłam tez z łopatki, karczku, płatu mięsa od szynki i wtedy sznurowałam), jak mamy posznurowaną wędlinkę to nacieram ją papryką słodką ,majerankiem, pieprzem, gorczycą i innymi ziołami (na co mamy ochotę) wtedy po ugotowaniu z wierzchu ma ładny kolorek nie jest blada i wygląda jak wędzona. 
W zależności od wielkości mięska wlewam wodę do gara tak żeby przykryło mi mięsko dodaję zioła według uznania, majeranek 1 łyżka, liść laurowy 4 sztuki, ziele angielskie kilka kulek, gorczycę 1 łyżka, czosnek w łupinach kilka ząbków, paprykę słodką lub otrą  1 łyżka, dodaję dwie czubate łyżki ostrej musztardy (nie daję już soli bo mam małe dzieci i nie chce żeby była słona) ale jak najbardziej można posolić i zagotowuję, gotuję 5 minut, muszą być bańki gotującej wody, wyłączam gaz i odstawiam w tej zalewie, ostawiam aż ostygnie na ok. 8 godzin, po 8 godzinach znów podpalam gaz i stawiam na nim gar z naszą szynką oczywiście w tej samej zalewie co się wcześniej gotowała i gotuję drugi raz 5 minut nie dłużej!!! (musza być bańki gotującej wody) po 5 minutach odstawiam naszą szynkę do ostygnięcia, wyciągam z zalewy wierzch posypuję majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem, wkładam do lodówki na noc i rano mamy gotowy wyrób.


2 komentarze:

  1. Właśnie robię wędlinkę mam nadzieję że się uda smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie dobrze smakowala tak zrobiona szyneczka, pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń