Domowe Jagodzianki
przepis:
3 żółtka,
80-100g miękkiego masła,
1 szklanka ciepłego mleka ,
1/3 kostki świeżych drożdży,
4 płaskie łyżki cukru,
pół łyżeczki soli,
wanilia laska może być cukier waniliowy,
mąka ok 500g,
wykonanie
wszystkie składniki zagnieść i pozostawić ciasto na ok 20-30 minut do wyrośnięcia, przełożyć ciasto na stolnicę jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na grubość ok 8mm wycinać duże koła tak ja na pierogi, faszerować jagodami (nie żałować nadzienia) doprawionymi cukrem u mnie to litr jagód i pół szklanki cukru, zaklejać bok tak jak pierogi i formować bułeczkę układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką
przepis na kruszonkę
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
wszystkie składniki połączyć palcami nie ugniatać zbyt mocno
nasze bułeczki piec ok 30 minut do uzyskania odpowiedniego zarumienienia w temperaturze 180C
Rewelacyjnie się prezntują muszą być przepyszne 😀
OdpowiedzUsuńJacku polecam wypróbować przepis, takich nie kupi się w żadnej cukierni
Usuń