niedziela, 24 stycznia 2016

Domowe Jagodzianki

Domowe Jagodzianki  
przepis:
3 żółtka,
80-100g miękkiego masła,
1 szklanka ciepłego mleka ,
1/3 kostki świeżych drożdży,
 4 płaskie łyżki cukru,
 pół łyżeczki soli, 
wanilia laska może być cukier waniliowy,
 mąka ok 500g,

wykonanie 

wszystkie składniki zagnieść i pozostawić ciasto na ok 20-30 minut do wyrośnięcia, przełożyć ciasto na stolnicę jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na grubość ok 8mm wycinać duże koła tak ja na pierogi, faszerować jagodami (nie żałować nadzienia) doprawionymi cukrem u mnie to litr jagód i pół szklanki cukru, zaklejać bok tak jak pierogi i formować bułeczkę układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką 

przepis na kruszonkę 

2 łyżki masła, 
2 łyżki cukru, 
4 łyżki mąki,
wszystkie składniki połączyć palcami nie ugniatać zbyt mocno

nasze bułeczki  piec ok 30 minut do uzyskania odpowiedniego zarumienienia w temperaturze 180C 

2 komentarze:

  1. Rewelacyjnie się prezntują muszą być przepyszne 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jacku polecam wypróbować przepis, takich nie kupi się w żadnej cukierni

      Usuń