Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna woń cynamonu...
Taką pamiętam szarlotkę z dzieciństwa...
przepis na ciasto:
500g mąki tortowej
3 żółtka
125g cukru
125g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, masło drobno pokrojone, cukier waniliowy z podanych składników zagnieść ciasto, gdyby nie chciało nam się połączyć dodać łyżkę kwaśniej śmietany, wyrobione ciasto podzielić na dwie części, jedną podzielić na mniejsze kawałki owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, drugą cienko rozwałkować, tortownicę 26cm lub blachę 27cm/24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć nasze rozwałkowane ciasto...
teraz szykujemy jabłka
1,5kg jabłek najlepiej kwaśnych, umyć obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki, dodać 3 łyżki cukru, sok z jednej średniej wielkości cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki bułki tartej, wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na nasze ciasto...
Pysznie
OdpowiedzUsuńTa szarlotka musi byc obledna ! Zrobie napewno w nastepny weekend.
OdpowiedzUsuń