wtorek, 26 stycznia 2016

Schab Wędzony

Schab Wędzony:
potrzebujemy ładny kawałek schabu bez kości najlepiej środkowego ok 1,30kg
peklosól 70g - rozpuścić  w 1 litrze zimnej przegotowanej wody,

Nasze mięsko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowymi ręcznikami, odcinamy  błony, mizdrę i warkocz.
Tak przygotowane mięso układamy w pojemniku do przechowywania żywności i zalewamy naszą solanką na 7 dni, mięso musi być przykryte przez zalewę, codziennie nasze mięso przekręcamy. Po 7 dniach wyjmujemy z solanki, myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, sznurujemy sznurkiem do wędlin i odwieszamy w przewiewne miejsce na kilka godzin 8-10 godzin. Zwykle robię to na noc a rano rozpoczynam wędzenie, wygrzewam wędzarnie do temperatury 50C i przez 45 minut osuszam schab w wędzarce bez dymu, po tym czasie puszczam dym podnoszę temperaturę do 55C i wędzę 3 godziny zrębkami olcha/buk.
Uwędzony schab należy sparzyć w wodzie, ok 2 litry wody z przyprawami (liść laurowy 3-4 szt, ziele angielskie kilka, pieprz w ziarnach, łyżeczka gorczycy) nastawiam na gaz gdy temperatura wody osiągnie 75C wkładam schab i wyłączam gaz, zostawiam tak mięso na 30 minut, wyjmuję i wieszam na kilka godzin do osuszenia, następnie wkładam do lodówki. Schab jest delikatny i soczysty...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz