Za dwa miesiące Święta Wielkanocne...
w każdym domu jest gotowany Żurek a do żurku najlepsza Domowa Biała Kiełbasa...
zrobiona samemu smakuje wyśmienicie...
przepis:
1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i karczek) mielimy na sitku fi 12
0,5 kg boczku lub pachwiny mielimy na sitku fi 8
Przyprawy na 1kg mięsa
Sól zwykła 17g
Pieprz czarny grubo mielony 3g
Cukier 1 g
Majeranek 2 łyżki
ziele angielskie mielone 1g
Czosnek 3 duże ząbki ja daję 4 bo lubię czosnkową kiełbasę
Woda zimna 100ml
Mięso zmielić dodać przyprawy i wodę dobrze wyrobić (masa ma się kleić do rąk).
Jelita solone należy wcześniej wymoczyć w ciepłej wodzie ale nie gorącej, odlewając ja kilka razy. Napełniamy jelita, na końcu formujemy małe kiełbaski o długości ok 12 cm skręcamy kiełbaski raz w jedną raz w druga stronę. Podajemy parzoną, woda musi mieć 75 C parzymy 25 minut...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz