sobota, 30 stycznia 2016

Sernik kremowy

Sernik kremowy, puszysty, lekki...
nie tylko od święta, idealny na niedzielne popołudnie do kawy czy deser po obiedzie... 


przepis na ciasto:
blacha standardowa 27/41cm 

350g mąki tortowej - przesianej,
3 żółtka,        
100g cukru,
100g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
laska wanilii ewentualnie cukier waniliowy,
opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.
wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno naszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Masa Serowa:

ok 1,5 kilograma sera białego ewentualnie sera w wiaderku
1 budyń śmietankowy
1 cytryna 
1 duża śmietana 18% - 400g
5 jajek
kostka masła lub dobrej margaryny
4 łyżki kaszy manny
2/3 szklanki cukru (niepełna szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- do wysokiego naczynia włożyć ser dodać śmietanę i zblendować na gładką masę,
- w drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło, cukier i żółtka na jednolitą masę, do tej masy dodawać stopniowo masę serową i miksować, dobrze połączyć. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, skórkę z całej cytryny zetrzeć na tarce (drobne oczka) dodać do masy, następnie dodać budyń, proszek do pieczenia oraz kasze mannę na koniec ubić pianę z 8 białek ze szczyptą soli (5 z masy serowej i 3 zostaną nam od ciasta) delikatnie połączyć z masa serową przy pomocy drewnianej łyżki, nasza masa będzie lejąca i taka ma być...
Masę serową wyłożyć na ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut - temperatura 160C, Po tym czasie wyłączyć piekarnik, sernik zostawiłam w nim aż wystygł, do małego rondelka włożyłam połamaną czekoladę i łyżeczkę masła delikatnie podgrzewałam aż czekolada się rozpuściła, rozpuszczoną czekoladą posmarowałam wierzch przestudzonego sernika i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi można użyć migdały, wiórka kokosowe. Razem z formą odstawiłam na noc do lodówki żeby dobrze stężał i się schłodził.

 polewa 

1 tabliczka mlecznej czekolady,
czubata łyżeczka masła
garść orzechów włoskich lub płatki migdałów do posypania 



3 komentarze: