niedziela, 24 stycznia 2016

Kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa, podawane na kilka sposobów, na słodko, z sosami, jako dodatek do drugiego dania a także odpiekane na patelni ....



Dziś podam przepis na kopytka, które robię od lat i zawsze wychodzą przepyszne...

Przepis:

1 kg niedużych ziemniaków ugotować dzień wcześniej ok. 300 g mąki pszennej, użyłam luksusowej + trochę do posypania stolnicy 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka do gotowania - ok. 3 l wody 1 czubata łyżka soli
ziemniaki ugotowac dzień wcześniej
następnego dnia przepuścić przez maszynkę na sitku drobnym może być makówka, albo zgnieść praską, dodać mąki i jajka zagnieść....
w tym czasie wstawić wodę do gotowania posolić można dodać 1 łyżkę oleju bądź oliwy z oliwek,
ciasto kopytkowe podzielić na kilka części, zrobić wałki i pociąć w ok 1 cm paseczki,
wrzucać partiami na gotująca wodę jak tylko wypłyną na wierzch wyjmować do zimnej wody i odcedzić na druszlaku.
Podawać z sosami bądź odpiekane na patelni...


2 komentarze: