Dziś podam przepis na kopytka, które robię od lat i zawsze wychodzą przepyszne...
Przepis:
1 kg niedużych ziemniaków ugotować dzień wcześniej
ok. 300 g mąki pszennej, użyłam luksusowej + trochę do posypania stolnicy
2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka
do gotowania - ok. 3 l wody
1 czubata łyżka soli
ziemniaki ugotowac dzień wcześniej
następnego dnia przepuścić przez maszynkę na sitku drobnym może być makówka, albo zgnieść praską, dodać mąki i jajka zagnieść....
w tym czasie wstawić wodę do gotowania posolić można dodać 1 łyżkę oleju bądź oliwy z oliwek,
ciasto kopytkowe podzielić na kilka części, zrobić wałki i pociąć w ok 1 cm paseczki,
wrzucać partiami na gotująca wodę jak tylko wypłyną na wierzch wyjmować do zimnej wody i odcedzić na druszlaku.
SUPER SPRAWA NAWET NA DRUGI DZIEŃ Z PATELNI PYCHA
OdpowiedzUsuńdokładnie tak jak piszesz Jacku :-)
Usuń