Kiełbasa pieprzowa Dominiki mój autorski przepis:
2 kilogramy mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i karczek) mielimy na sitku fi 13 lub 14
1 kilogram boczku lub pachwiny mielimy na sitku fi 10 lub fi 8
Przyprawy na 1kg mięsa
Sól zwykła 17g
Pieprz czarny grubo mielony 5g
Cukier 1 g
Majeranek 1 łyżka
Kolendra mielona 1g
Czosnek 2-3 ząbki ja daję 3
Woda zimna 80 ml
Mięso zmielić dodać dodać przyprawy i wodę dobrze wyrobić(masa ma się kleić do rąk)
Nabijać wcześniej przygotowane jelita wieprzowe, (ja nabijam takie odcinki po 45 cm i końcówki związuję wtedy powstają fajne pętka ) rozwiesić na kijach na kilka godzin 5-6 godzin
Osuszyć w wędzarni 40– 60 minut temperatura 40-50C
Wędzić olchą przez 3 godziny w temperaturze 50-55C
fot. Dominika Świątek - Kozioł |
Podpiec w wędzarni przez 15-20 minut temperatura 85C
fot. Dominika Świątek - Kozioł |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz