wtorek, 26 stycznia 2016

domowy chleb pszenno-żytni

przepis na chleb: 

1 szklanka ciepłej wody, 
3 szklanki mąki z tym że ja daję 2,5 szklanki pszennej i 0,5 szklanki żytniej 
1/3 kostki świeżych drożdży, 
1 łyżka cukru,
1 płaska łyżka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek - można pominąć 

 Ze składników wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie zagnieść przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekę w okrągłym naczyniu żaroodpornym wyłożony papierem i na dno delikatnie sypię mąkę ) odstawić do wyrośnięcia jak wyrośnie piec ok 45 -50 minut w temperaturze 180C ja po 40 minutach sprawdzam czy już.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz