czwartek, 21 stycznia 2016

Wędzone Filety z Kurczaka


Filety z Kurczaka  Wędzone robię je bardzo często, praktycznie przy każdym wędzeniu dzieci uwielbiają kanapki z wędzonym kurczakiem a także same filety jako przekąskę ....

 Przepis na wędzone filety mój autorski przepis:

80g soli kuchennej na litr zimnej przegotowanej wody
Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 2-3 godziny. 
Kolejnym etapem jest  osuszanie w wędzarce przez 30-40 minut w temperaturze 45-50C.
Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie uwędzone filety parzymy. 
Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki - pęczek - może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora - zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj  temperaturę 80C.
Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć  i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia, przechowywać w lodówce.


13 komentarzy: