sobota, 30 stycznia 2016

Śledzie w Occie

Uwielbiamy śledzie, często je robię, w różnych postaciach, są świetną bazą do innych potraw, a też rewelacyjnie sprawdzą się same... a na imprezie nie może ich zabraknąć...

śledzie w occie przepis:

0,5 kg śledzi matiasów,
1 cebula,
2 szklanki wody,
100 ml octu,
3 łyżki cukru,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
pół łyżeczki gorczycy,
2 listki laurowe,

Śledzie moczymy kilka godzin z dodatkiem mleka, kilka razy odlewając wodę, w tym czasie przygotowujemy naszą zalewę do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, przyprawy (nie solimy ponieważ śledzie są słone) i zagotowujemy... zalewa gotowa musimy ją wystudzić... teraz kroimy nasza cebulkę w piórka,
śledziki kroimy na mniejsze kawałki takie 4 cm i układamy w słoiku warstwę śledzi trochę cebulki i tak na przemian, a na koniec zalewamy zimną zalewą... zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na 2-3 dni, przechowywać w lodówce do 2 tygodni....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz