sobota, 23 stycznia 2016

Karpatka

Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast ;-) parzone ciasto i do tego waniliowy budyniowy krem ......
aż się chce sięgnąć po kolejny kawałek.... a tak szybko znika....
przepis:
na ciasto:
125 g masła
250 ml wody
1 szklanka maki tortowej
4-5 jajek (w zależności od wielkości jajek)

Masło, wodę włożyć do rondelka i zagotować do gotującej się wody z masłem wsypać szklankę przesianej mąki i zagotować energicznie mieszając ma powstać jednolita gładka masa, którą należy schłodzić.
Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia naszych składników ok 5 minut, gotowe ciasto podzielić na dwie części, blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i cienko rozsmarować połowę naszego ciasta i teraz uwaga: aby powstały góry i pagórki wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 minut i nie zaglądamy do piekarnika.



z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą.
Gotowe nasze spody po ostudzeniu przekładamy kremem Karpatka ja od lat kupuję krem z Delecty
wykonuję go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
przed podaniem posypać cukrem pudrem używając sitka ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz