niedziela, 24 stycznia 2016

Szynka Biała

Szynka Biała Parzona

bardzo łatwa w wykonaniu a smak rewelacja.... jeśli jesteśmy miłośnikami domowych wędlin koniecznie musimy ją wykonać....
potrzebujemy kawałek mięsa od szynki ok. 1,30kg
peklosól 65g
1 litr wody
2-3 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3-4 ząbki czosnku

zagotowujemy wodę z przyprawami i studzimy zalewa ma być zimna, wtedy rozpuszczamy w niej peklosól, zalewę za pomocą sitka przecedzamy. Mięsko myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowymi ręcznikami, (za pomocą strzykawki i grubej igły - dostępne w każdej aptece koszt zakupu ok 1zł) wykonujemy kilka nastrzyków naszą solanką, masujemy mięsko , układamy w pojemniku do przechowywania żywności i zalewamy naszą solanką, pojemnik przykrywamy , wstawiamy do lodówki na 5 dni, codziennie  mięsko obracamy, po 5 dniach wyjmujemy z solanki, myjemy (możemy włożyć w siatkę wędliniarską, albo posznurować sznurkiem do wędlin) i wkładamy do garnka z naszymi ulubionymi przyprawami ja dałam po łyżce papryki słodkiej, majeranku, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu,  garnek podgrzewamy do momentu aż temperatura w mięsie osiągnie 68C (do tego celu należy zakupić termometr do wędlin), wtedy wyjmujemy szynkę i wkładamy na 5 minut do zimnej wody, studzimy, wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Rano mamy gotową wędlinę na śniadanie....


1 komentarz:

  1. Ciekawe..nie robilem nigdy, ale teraz zaryzykuje..jakas odmiana od szynkowaru i wyglada wspaniale..

    OdpowiedzUsuń