piątek, 29 stycznia 2016

Domowy zakwas na żurek

Dziś podam przepis na domowy zakwas na żurek, przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko....
gwarantuję, że już nigdy nie kupicie gotowego...
będzie smakował tak jak u babci...



przepis:
będziemy potrzebować
duży słoik taki ok 1l,
8 łyżek maki żytniej razowej,
3 ząbki czosnku,
6 kulek ziela angielskiego,
10 ziarenek pieprzu,
3 listki laurowe,
3 szklanki letniej przegotowanej wody

mąkę wsypać do słoika, dodać przyprawy oraz rozgnieciony nożem czosnek, wszystkie składniki zalać wodą i dobrze wymieszać, przykryć gazą albo lnianą ściereczką, odstawić na 5-6 dni do fermentacji, po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia, gotowy należy zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce 3 tygodnie...



5 komentarzy: