niedziela, 24 stycznia 2016

Pasztet w słoiku

Pasztet w słoiku

250g-300g wątróbki drobiowej- zalać wrzątkiem na 10 minut
3 udka z kurczaka

30dkg mięsa wołowego ( ja użyłam mięso z rosołu)
Ok. 40 dkg podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
3 Liście laurowe, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula duża, klika ziaren ziela angielskiego
3-4 jajka
2/3 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz, gałka, majeranek,
1 szklanka rosołu


Wykonanie

 
Udka z kurczaka, podgardle wieprzowe lub boczek, warzywa zalać wodą dodać liść, ziele, posolić jak na rosół i gotować ok. 40 minut, wątróbkę zalać wrzątkiem
Wyjąć mięsko i warzywa do ostygnięcia, przepuścić wszystko przez maszynkę sitko 6mm, dodać żółtka, bułkę namoczoną w rosole, pianę z białek i wszystko zblendować blenderem dodając szklankę bulionu, dodać przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka, troszkę ostrej papryki - według uznania) masę  włożyć  do słoików do 2/3 ich wysokości i zapasteryzować z tym, że pasteryzujemy 2 razy 1 dzień 40 minut w drugi dzień 30 minut, wtedy na wierzch pasztetu w słoiku można położyć po płaskiej łyżeczce masła dlatego, że z wierzchu pasztet ciemnieje ale to jest naturalny proces....



1 komentarz:

  1. Pyszny! Świetne proporcje mięsa. Bardzo dobrze się przechowuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń