wtorek, 26 stycznia 2016

Szynka dojrzewająca

szynka dojrzewająca
 przepis:




Przepis ten dostałam od Jack Audi z Wędzarniczej Braci - dzięki Jack 

kawałek mięsa od szynki, najlepiej szynka kulka waga ok 1,5kg  może być mniejszy, należy umyć w zimnej wodzie osuszyć papierowymi ręcznikami, a następnie obsypujemy cukrem 1 szklanką i odstawiamy do lodówki na 24 godzin w tym czasie mięso oddaje wodę. Co kilka godzin ją odlewamy, po 24 h wyjmujemy mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i zasypujemy solą morską potrzebujemy pół szklanki soli, naszą szynkę znów  wkładamy do lodówki na 24 godziny co kilka godzin zlewamy płyn który oddaje mięso, po 24 godzinach dokładnie myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem teraz najważniejszy moment, obsypujemy ziołami według uznania ja dałam świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, kolorowy pieprz młotkowany i paprykę słodką, tak obsypane mięsko zawijamy w gazę albo wkładamy do nowej rajstopy i wieszamy w przewiewnym miejscu, wszyscy polecają przy oknie u karnisza, na kilka dni u mnie wisiała prawie 2 tygodnie oczywiście kusi, pachnie w całym mieszkaniu ale warto poczekać, później owijamy szynkę w papier śniadaniowy i przechowujemy w lodówce...


tu na zdjęciu przed zawinięciem w gazę ;-) 




a tu po 14 dniach wiszenia w "oknie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz