sobota, 23 stycznia 2016

Pasztet drobiowo-wieprzowy


Pasztet drobiowo-wieprzowy 
250g-300g wątróbki drobiowej- zalać wrzątkiem na 10 minut
Pół kurczaka
30 dkg mięsa wieprzowego ( ja użyłam mięso z rosołu)
Ok. 40 dkg podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
3 Liście laurowe, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula duża, klika ziaren ziela angielskiego
3-4 jajka
2/3 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz, gałka, majeranek,
1 szklanka zimnego rosołu 



Wykonanie
Kurczaka, podgardle wieprzowe lub boczek, wieprzowe (jeśli jest nie z rosołu) warzywa zalać wodą dodać liść, ziele, posolić jak na rosół  i gotować ok. 40 minut, wątróbkę zalać wrzątkiem na 10 minut,
Wyjąć mięsko i warzywa do ostygnięcia, przepuścić wszystko przez maszynkę sitko 6mm,  dodać żółtka, bułkę namoczoną w rosole, pianę z białek i wszystko zblendować  blenderem dodając szklankę  bulionu, dodać przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka, troszkę ostrej papryki -  według uznania) i piec  60 minut w temperaturze 180C,
Można dodawać grzyby leśne, suszone pomidory, majeranek, orzechy włoskie,  żurawinę co kto lubi ;-)
na zdjęciu wersja podstawowa bez dodatków 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz