środa, 27 stycznia 2016

Szarlotka

Szarlotka to jedno z ciast, które lubią wszyscy...
Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna woń cynamonu...
Taką pamiętam szarlotkę z dzieciństwa...

przepis na ciasto:

500g mąki tortowej
3 żółtka
125g cukru
125g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 
opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, masło drobno pokrojone, cukier waniliowy z podanych składników zagnieść ciasto, gdyby nie chciało nam się połączyć dodać łyżkę kwaśniej śmietany, wyrobione ciasto podzielić na dwie części, jedną podzielić na mniejsze kawałki owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, drugą cienko rozwałkować, tortownicę 26cm lub blachę 27cm/24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć nasze rozwałkowane ciasto...
teraz szykujemy jabłka
1,5kg jabłek najlepiej kwaśnych, umyć obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki, dodać 3 łyżki cukru, sok z jednej średniej wielkości cytryny, 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki bułki tartej, wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na nasze ciasto...
wyjąć resztę ciasta z zamrażarki, zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) na wierzch naszego ciasta, piec w temperaturze 180 C ok 45 minut, gorące ciasto posypać cukrem pudrem ....


2 komentarze: