czwartek, 4 lutego 2016

Szarlotka z Bezą

Szarlotka z Bezą

przepis na ciasto:

500g mąki tortowej
3 żółtka
125g cukru
125g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 
opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, masło drobno pokrojone, cukier waniliowy z podanych składników zagnieść ciasto, gdyby nie chciało nam się połączyć dodać łyżkę kwaśniej śmietany, wyrobione ciasto podzielić na dwie części, jedną podzielić na mniejsze kawałki owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki, drugą cienko rozwałkować, tortownicę 26cm lub blachę 27cm/24cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć nasze rozwałkowane ciasto...

teraz szykujemy jabłka

możemy użyć 1 kg gotowych jabłek prażonych, albo zrobić je samemu - wtedy należy obrać jabłka, pokroić na ćwiartki usunąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na 3 części, tak przygotowane jabłka włożyć do garnka dodać 100ml wody albo soku jabłkowego i zagotować, zmniejszyć gaz i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok 10 minut, można dodać 4 łyżki cukru jeśli jabłka są kwaśne i łyżeczkę cynamonu. Uprażone jabłka należy przestudzić i wyłożyć na nasze ciasto...
beza

3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
dodajemy cukier puder 1/3 szklanki i dalej ubijamy aż puder się rozpuści a piana stanie się błyszcząca...
Gotowa pianę wykładamy jabłka...

Teraz wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki, musimy zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) na wierzch naszego ciasta, piec w temperaturze 180 C ok 45 minut, gorące ciasto posypać cukrem pudrem ....
Ewentualnie wystudzone przed podaniem posypać kakao...
 

a tu przed wstawieniem do piekarnika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz