poniedziałek, 1 lutego 2016

Kotlety mielone z Indyka

Kotlety mielone zawsze kojarzą mi się z obiadem u babci, do tego ziemniaki i mizeria, bądź buraczki... do picia obowiązkowo kompot truskawkowy...
Zawsze wieprzowo-wołowe, babcia mieliła mięso ręczną maszynką a później zapach smażonych kotletów roznosił się po całym domu...
Ja dziś proponuję kotlety mielone z indyka...

przepis:
porcja dla 4 osób 

0,5 kg mięsa z indyka najlepiej z udźca,
1 sucha bułka kajzerka,
1 średniej wielkości cebula,
1 jajko,
sól+pieprz,
smalec do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na sitku fi 8mm, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę przesmażyć na smalcu, wystudzić i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy sól+pierz do smaku według uznania, wyrobić, uformowane kotlety panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć kotlety na rumiany kolor z jednej i drugiej strony, gotowe kotlety wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami ....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz