środa, 13 lipca 2016

ogórki kiszone

ogórki kiszone obowiązkowo muszą znaleźć się w naszej spiżarni ....
przecież nie ma prawdziwej sałatki jarzynowej bez ogórków kiszonych...
z racji tego, że moi chłopcy uwielbiają kanapki z domowym pasztetem i ogórkiem kiszonym znikają w błyskawicznym tempie... dlatego staram się latem zrobić ich większą ilość...

przepis:

ogórki dowolna ilość,
wyparzone słoiki,
sól do przetworów,
woda,

przyprawy na każdy słoik:

- czosnek 1-2 ząbki w łupinie,
- kawałek chrzanu ewentualnie po dużym liściu,
- koper najlepiej z kwiatem po gałązce,
- 4-5 kulek pieprzu ziarnistego,
- po listku laurowym,
- dosłownie po kila ziarenek gorczycy oraz kminku (kminek można pominąć jeśli nie lubimy)
- obowiązkowo po listku dębu, 
- można dodać jeszcze listek wiśni oraz czarnej porzeczki (jeśli mamy)

1. ogórki dokładnie myjemy, płuczemy i zalewamy zimną wodą na 2-3 godziny, (jeśli mamy ogórki z własnej działki wystarczy je dobrze umyć i można wkładać do słoików),
2. ogórki upychamy ciasno do słoików z naszymi przyprawami,
3. a teraz robimy zalewę na 1 litr wrzącej wody dodajemy 1 łyżkę soli do przetworów i dokładnie rozpuszczamy,
4. gorącą zalewą zalewamy nasze słoiki, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem,
5. słoiki nakrywam ręcznikiem na kilka godzin jak wystygną wynoszę do spiżarni i zapominam na 2-3 tygodnie po tym czasie są już gotowe do jedzenia....




1 komentarz:

  1. Sugarboo extra long digital titanium styler
    Sugarboo Extra solo titanium razor Long Carbon Finishing Product. titanium alloy nier Add more 제이티엠허브출장안마 weight. Sweet black titanium wedding bands Chili Sauce. Add more titanium strength heat.

    OdpowiedzUsuń