niedziela, 10 lipca 2016

kompot z czerwonych mirabelek z miętą

przepis:

dojrzałe czerwone owoce mirabelek w dowolnej ilości,
gałązki świeżej mięty - dla mnie  połączenie mirabelek i mięty jest rewelacyjne....
słoiki dowolna ilość,
na syrop:

0,5 kg cukru
1 litr wrzątku


1.dojrzałe owoce przebieramy, myjemy, osuszamy, wkładamy do wyparzonych słoiczków,
2. do każdego słoiczka wkładamy po gałązce mięty,
3. przygotowujemy syrop, w 1 litrze wrzątku rozpuszczamy 0,5 kg cukru,
4. gorącym syropem zalewamy nasze słoiczki do 3/4 ich wysokości,
5. mocno zakręcamy,
6. pasteryzujemy tradycyjnie 25 minut od zagotowania się wody w garnku...po ostudzeniu wyjmujemy na suchy ręcznik do całkowitego wystudzenia,
7. gotowe przetwory wynosimy do spiżarni ...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz