sobota, 12 września 2015

Sałatka warzywna na zimę

W obecnej chwili trwa sezon na zbiór warzyw, są najtańsze, możemy je zamknąć w słoiki i zimą delektować się ich smakiem. Najlepsze warzywa są z własnego ogródka, jesli nie mamy dostępu do swoich warzyw, proponuję odwiedzić pobliski bazarek. I zakupić potrzebne nam warzywa do naszej sałatki warzywnej, którabędzie nam pasowała do każdego rodzaju mięsa a nawet ryby, więc warto mieć w swojej spiżarce chodź klika słoiczków.


Sałatka warzywna na zimę w zalewie octowej 



przepis:
 2 duże czerwone papryki
 2 duże zielone papryki 
3 marchewki spore 
pół główki kapusty białej 
2 średnie cebule białe,
 2 cebule czerwone 
3 kwaśne jabłka
 średni seler 
pół kilograma ogórków 
czubata łyżka soli 

marchew, jabłka, seler - tarka jarzynowa grube oczka pozostałe składniki na szatkownicy, wszystko dobrze wymieszać i posolić odstawić na godzinkę odcisnąć i powkładać do słoiczków 
przygotować zalewę
zalewa:
4 szklanki gorącej wody 
1 szklanka octu 10% 
1 łyżka soli 
4 płaskie łyżki cukru
na każdy słoik kilka ziaren gorczycy, 
3-4 ziarenka pieprzu
listek laurowy 
 słoiczki zalać gorącą zalewą pasteryzować 15 minut od zagotowania wody w garze
poniżej zdjęcie wyglądu sałatki przed pasteryzacją

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz