piątek, 11 września 2015

Ogórki konserwowe z chili

Lato, oraz Jesień to czas na przetwory.
Najlepsze i najsmaczniejsze smaki lata zamykamy w słoikach, robimy przetwory, nalewki na zimowe mroźne wieczory.
Ja w tym roku zrobiłam sporo przetworów. Obowiązkowo w naszej spiżarni muszą się znaleźć ogórki konserwowe.
Ogórki konserwowe z chili to nasze ulubione korniszony.
podaję przepis:

ogórki gruntowe dowolna ilość - dokładnie umyć 
przygotować słoiki 
przyprawy:

koper - po gałązce na słoik
natka pietruszki - po gałązce na słoik
marchew (plasterki) - 2-3 plasterki na słoik
papryczka chili - 1/4 papryczki na słoik
cebula krążki - 2 plasterki na słoik
liście laurowe - 1 listek na słoik
ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik
czosnek - 1 ząbek na słoik
można dodać po kawałku chrzanu i po kilka ziarenek gorczycy 

zalewa:

1 szklanka octu 10% 
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli
zalewę zagotować i zalać ogórki
mocno dokręcić i pasteryzować tradycyjnie 5 minut od zagotowania się wody w garze

3 komentarze: