sobota, 12 września 2015

Domowy sos słodko-kwaśny na zimę

Uwielbiam Jesień,
Drzewa zmieniają barwy liści, a na polach dojrzewają najsmaczniejsze gruntowe pomidory, papryka, dynie. Rozpoczyna się sezon na zbiór warzyw i owoców.
Dlatego moją kolejną propozycją jest domowy sos słodko-kwaśny, który zimą możemy wykorzystać na szybki obiad, dodając podsmażony filet z kurczaka oraz ryż.

domowy sos słodko-kwaśny


przepis:
3 kg pomidorów, 
5 dużych cebul,  
1 -1,5kg papryki ( kolorowej:czerwona, zielona,żółta), 
1 puszka ananasów w plastrach,  
6 ząbków czosnku, 
3-4  spore marchewki, 
1 seler,
1 łyżka papryki słodkiej,  
0.5 łyżki papryki ostrej,
 0,5 łyżki pieprzu mielonego,
 2 łyżki soli
4 płaskie łyżki cukru – lub miód jeśli mamy
5 łyżek octu
3 listki laurowe
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać 1 łyżkę soli wymieszać i odstawić na 30 minut aż puszczą sok, dodać sok z ananasów i gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 30 minut – zblendować, dodać listki laurowe, odstawić, w między czasie na patelni rozgrzać  2 łyżki oleju i przesmażyć warzywa zaczynając od cebuli pokrojonej w piórka, seler w słupki (podobnie jak frytki tyko cieńsze), marchew też w słupki, delikatnie mieszając aby nam się nie przypaliły a były pół twarde, dodać do pomidorów, później przesmażyć na patelni też na 2 łyżkach oleju papryki pokrojone w grubszą kostkę, również aby była półtwarda, dodajemy do naszych zblendowanych pomidorów z warzywami i na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, wszystko jeszcze gotujemy 10-15 minut na małym ogniu, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,1 łyżkę soli, cukier lub miód, ocet , pieprz, paprykę słodką, ostrą mieszamy i napełniamy nasze słoiczki, ja je jeszcze dodatkowo pasteryzuję 15 minut od zagotowania wody w garze.

propozycja podania 



1 komentarz: