poniedziałek, 13 lutego 2017

kiełbasa kanapkowa

przepis na 1,5kg mój autorski przepis

1,2 kg łopatki wieprzowej ładnej
300g boczku
14g peklosoli
13g soli himalajskiej (zmielić na drobno)
2g cukru 
mięso umyć pokroić w grubą kostkę taką ok 3x4cm,
zapeklować na 24 godziny,
następnie boczek i 200g mięsa z łopatki zmielić na sitku fi 8mm 2 razy, resztę mięsa przepuścić przez maszynkę bez noża i sitka 3-4 razy (jeśli mamy maszynkę zelmera trzeba założyć biały dystans ten co zakładamy do nabijania kiełbas),

teraz dodajemy przyprawy podaję przyprawy na 1,5kg mięsa:

- pieprz czarny średnio mielony 3g
- pieprz biały 1g
- kolendra 1g
- czosnek 4g
- gałka muszkatołowa 0,7g
- woda zimna lodowata 30ml
i dobrze wyrabiamy, masa ma się kleić do rąk,
przekładamy do naszego szynkowara dobrze ubijając, jeśli nie mamy szynkowara możemy użyć osłonki białkowej na krakowską bądź szynkową fi 65 lub fi 80 (oczywiście musimy je wcześniej namoczyć w letniej wodzie) ciasno nabijamy osłonkę i porządnie ubijamy (żeby masz wyrób był bez dziur i dziurek)
mocno związujemy końce i teraz wałkujemy naszą kiełbasę przez 2-3 minutki po stole gdyby sznurki poluzowały musimy je poprawić, 
nasz szynkowar lub kiełbasę w osłonce wkładamy do garnka z gorącą woda ok 90C 
oczywiście temperatura spadnie i utrzymujemy ją w granicach 75-80C mierząc temperaturę wody oraz w naszym wyrobie gdy osiągnie 68C w środku, kończymy parzenie a szynkowar lub kiełbasę wkładamy na kilka minut do zimnej wody a później jak wystygnie do lodówki na noc i na śniadanie mamy gotowy wyrób kanapkowy ;-) 



2 komentarze:

  1. No i znalazłam tą słynną kiełbaskę. będzie to kolejny wyrób jaki zrobię, ponieważ wszyscy tak pięknie chwalą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna, przsmaczna, cudowna. Super przepis. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń