niedziela, 19 lutego 2017

Chleb razowy z orzechami, słonecznikiem i czarnuszką

Chleb razowy z orzechami, słonecznikiem i czarnuszką 
1 szklanka ciepłej wody, 3 szklanki mąki z tym że ja daję 2 szklanki pszennej i 1 szklanka żytniej (zwykłej nie razowej) 1/3 kostki świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 3 łyżki ziarna słonecznika, 4 łyżki siekanych orzechów włoskich, 1 łyżka czarnuszki, opcjonalnie można jeszcze dodać 1 łyżkę majeranku,
Ze składników wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie zagnieść ponownie, przełożyć do formy keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (na dno delikatnie sypię mąkę) odstawić do wyrośnięcia jak wyrośnie piec ok 45 -50 minut w temperaturze 180C ja po 40 minutach sprawdzam czy już.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz