środa, 16 marca 2016

buraczki tarte z prażoną cebulką i chrzanem

Buraczki tarte z prażoną cebulką i chrzanem idealne na świąteczny stół...
przepis:
porcja dla 5 osób
3 duże buraczki czerwone,
1 dużą cebulkę,
2 łyżki oleju,
sól+pieprz+2 łyżki octu
1 łyżeczka chrzanu,
- buraczki umyć, zalać woda dodać listek laurowy, odrobinę kminku i łyżeczkę soli, i gotować 30 minut...
- wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce na grubym oczku,
- cebulkę pokroić w drobną kostkę, olej rozgrzać na patelni i zrumienić cebulę, dodać do buraczków...
- dodać chrzan, ocet, sól+ pieprz do smaku, wymieszać i odstawić na 30 minut do przegryzienia smaków...
- podawać z ulubionymi mięsami, białą kiełbasą, albo same...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz