wyśmienicie sprawdzą się jako dodatek do dania głównego z sosami lub gulaszem...
przepis:
1kg ziemniaków,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
opcjonalnie łyżka majeranku,
olej do smażenia,
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć na druszlak, delikatnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski dodać jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku według uznania oraz majeranek. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron, gotowe placuszki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami, cukrem, śmietaną, sosami lub gulaszem.....
Bardzo lubie super sprawa do tego mleczko lub śmietana pycha
OdpowiedzUsuńA ja wolę ze szpyrkami.( wędzona słoninka, boczuś)A do picia herbata z mlekiem!
OdpowiedzUsuń