wtorek, 2 lutego 2016

Babka Cytrynowa

Babka Cytrynowa 
przepis:

Składniki:
2 szklanki mąki tortowej,
200 g masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
1 duża cytryna,
4 jajka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce, z owocu wycisnąć sok, połączyć go ze startą skórką. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wsypać połowę mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać sok wymieszany ze skórką z cytryny oraz resztę mąki, wszystkie składniki dobrze wymieszać, gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy na babkę i piec 50 minut w temperaturze 180 C.


podawać polaną polewą lub polukrowaną 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz