poniedziałek, 1 lutego 2016

Ciasto Drożdżowe z kruszonką i kiwi

Ciasto Drożdżowe z kruszonką i kiwi

przepis:
3 żółtka,
100g miękkiego masła,
1 szklanka ciepłego mleka ,
1/3 kostki świeżych drożdży,
5 łyżek cukru,
pół łyżeczki soli, 
wanilia laska może być cukier waniliowy,
 mąka ok 500g,

wykonanie 

Do miski wlać mleko dodać drożdże, cukier, sól, wanilię masło, żółtka i stopniowo dodawać mąkę, zagnieść ciasto ma się odklejać od rąk, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać mąką, przełożyć ciasto, zagnieść podzielić na trzy równe części, zrobić z nićh rulony i zapleść w warkocz, przygotować blachę tortownicę 24-26 cm albo keksówkę 11/38cm, wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć nasze ciasto do blachy, wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka  obrać kiwi pokroić w półplasterki o grubości ok 4mm, delikatnie powciskać w wierzch naszego ciasta,
przygotować kruszonkę... i posypać nasze ciasto, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, piec w  temperaturze 180C 40 minut sprawdzić patyczkiem czy już gotowe... 


przepis na kruszonkę 

2 łyżki masła, 
2 łyżki cukru, 
4 łyżki mąki,
wszystkie składniki połączyć palcami nie ugniatać zbyt mocno


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz