Ciasto Drożdżowe z kruszonką i kiwi
przepis:
przepis:
3 żółtka,
100g miękkiego masła,
1 szklanka ciepłego mleka ,
1/3 kostki świeżych drożdży,
5 łyżek cukru,
pół łyżeczki soli,
wanilia laska może być cukier waniliowy,
mąka ok 500g,
wykonanie
Do miski wlać mleko dodać drożdże, cukier, sól, wanilię masło, żółtka i stopniowo dodawać mąkę, zagnieść ciasto ma się odklejać od rąk, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać mąką, przełożyć ciasto, zagnieść podzielić na trzy równe części, zrobić z nićh rulony i zapleść w warkocz, przygotować blachę tortownicę 24-26 cm albo keksówkę 11/38cm, wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć nasze ciasto do blachy, wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka obrać kiwi pokroić w półplasterki o grubości ok 4mm, delikatnie powciskać w wierzch naszego ciasta,
przygotować kruszonkę... i posypać nasze ciasto, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, piec w temperaturze 180C 40 minut sprawdzić patyczkiem czy już gotowe...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz