Placek ziemniaczany, różnie nazywany w różnych Regionach Polski.
Jedno jest pewne smak jest obłędny.
przepis:
1,20 kg ziemniaków,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
opcjonalnie łyżka majeranku,
4 łyżki oleju,
Ziemniaki, cebulę obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć na druszlak, delikatnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski dodać jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku według uznania oraz majeranek. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, blachę 22/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wylać rozgrzany olej, na to wyłożyć nasze ziemniaczane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C i w takiej temperaturze piec przez 60 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami, cukrem, śmietaną, sosami lub gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz