Kiełbasa kminkowa Dominiki mój autorski przepis:
2 kilogramy mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i karczek) mielimy na sitku fi 13 lub 14
1 kilogram boczku lub pachwiny mielimy na sitku fi 10 lub fi 8
mięso peklujemy 24 godziny -18 g / peklosoli na kilogram mięsa
mięso peklujemy 24 godziny -18 g / peklosoli na kilogram mięsa
Przyprawy na 1kg mięsa
Pieprz czarny grubo mielony 2g
Cukier 1 g
Kminek mielony 2-3 g/ w zależności od naszego smaku, ja lubię kminek i daję 3g
Ziele angielskie 1g
Kminek mielony 2-3 g/ w zależności od naszego smaku, ja lubię kminek i daję 3g
Ziele angielskie 1g
Kolendra mielona 1g
Czosnek 2-3 ząbki ja daję 3
Woda zimna 80 ml
Mięso zmielić dodać przyprawy i wodę dobrze wyrobić(masa ma się kleić do rąk)
Nabijać wcześniej przygotowane jelita wieprzowe, (ja nabijam takie odcinki po 45 cm i końcówki związuję wtedy powstają fajne pętka ) rozwiesić na kijach na kilka godzin 5-6 godzin.
Osuszyć w wędzarni 50 minut temperatura 40-50C.
Pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńjest super robiłem
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje ;-)
UsuńWygląda super. Muszę wypróbować i dam znać jaka wyszła kiełbaska. 😀
OdpowiedzUsuńMięso peklujemy przed zmieleniem czy po?
OdpowiedzUsuń