niedziela, 20 listopada 2016

parzony schab w majeranku

przepis mojego autorstwa:

1 kg schabu bez kości,
20g peklosoli,
woreczek strunowy,
- mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć peklosolą, przełożyć  do woreczka strunowego, schować do lodówki na 4 doby, codziennie mięso obracać.
- wyjąć mięso, obsypać majerankiem ok 2 -3 łyżek i pieprzem grubo mielonym wedle uznania,
- owinąć ciasno w folię celulozową, ewentualnie w rękaw do pieczenia, lub w folię spożywczą,
- włożyć do ciasnej siatki, zawiązać końce,
- parzyć w wodzie 75-80C do osiągnięcia w środku temperatury 63C, na tej temperaturze kończymy parzenie i wyrób wkładamy do zimnej wody na 5 minut,
- gotowy wyrób przechowywać w lodówce,


2 komentarze: