piątek, 11 listopada 2016

domowy serek a'la almette

duży jogurt grecki 500ml,
pół łyżeczki soli,
można dodać dodatki takie jakie chcemy ja dałam 150g szynki startej na tarce drobne oczka i pół pęczka szczypiorku drobno pokrojonego, 
wymieszać wszystko razem, odstawić na 30 minut, przełożyć na gazę 3 razy złożoną, zrobić sakiewkę, związać ciasno sznurkiem i powiesić nad zlewem na 12 godzin (najlepiej na noc) rano pyszny serek gotowy ;-)


3 komentarze:

  1. Bardzo dobry delikatny o kremowej konsystencji ponieważ nie mialam gazy odsączylam na drobnym plastikowym sitku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu zamiast gazy możemy użyć tetrowej pieluszki

    OdpowiedzUsuń
  3. Domi - spróbuj dodać śmietanki 30% odrobinę - zobaczysz jaki fajny efekt!

    OdpowiedzUsuń