Sałatka warzywna na zimę w zalewie octowej
przepis:
2 duże czerwone papryki
2 duże zielone papryki
3 marchewki spore
pół główki kapusty białej
2 średnie cebule białe,
2 cebule czerwone
3 kwaśne jabłka
średni seler
pół kilograma ogórków
czubata łyżka soli
marchew, jabłka, seler - tarka jarzynowa grube oczka pozostałe składniki na szatkownicy, wszystko dobrze wymieszać i posolić odstawić na godzinkę odcisnąć i powkładać do słoiczków
przygotować zalewę
zalewa:
4 szklanki gorącej wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
4 płaskie łyżki cukru
na każdy słoik kilka ziaren gorczycy,
3-4 ziarenka pieprzu
listek laurowy
słoiczki zalać gorącą zalewą pasteryzować 15 minut od zagotowania wody w garze
poniżej zdjęcie wyglądu sałatki przed pasteryzacją
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz