Uwielbiamy Nalewki szczególnie jak jest za oknem biało a pod stopami trzeszczy śnieg od mrozu, wtedy jest wspaniale rozgrzać się kieliszeczkiem domowej nalewki. W tym roku zrobił eksperymentalną z leśnych jagód z miętą.
Po przefiltrowaniu pycha, nie spodziewałam się aż tak wspaniałego efektu, doskonale czuć smak jagód wzbogacony delikatnym aromatem mięty. Jest rewelacyjna, wszystkim polecam.
Po przefiltrowaniu pycha, nie spodziewałam się aż tak wspaniałego efektu, doskonale czuć smak jagód wzbogacony delikatnym aromatem mięty. Jest rewelacyjna, wszystkim polecam.
przepis:
litr jagód mogą być borówki
1 szklanka cukru
jagody delikatnie umyć i zasypać w słoiku cukrem można rozgnieść widelcem,
zostawić tak na dwa dni
po dwóch dniach dodałam 0,5 l wódki 40% i 0,2l spirytusu i 2 gałązki świeżej mięty wymieszałam,
słój zakręciłam i odstawiłam na 5 tygodni (stał w szafce kuchennej), co jakiś czas poruszałam słoikiem, dziś przefiltrowałam i odstawiłam w ciemne miejsce na 2-3 miesiące
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz