chyba nie ma takiej osoby, najlepsze do zupy są ogórki kiszone własnej roboty, zupa ma wtedy niepowtarzalny smak i zapach, smakuje jak u mamy.
Ja osobiście polecam wykonanie ogórków tartych kiszonych, które robi się bardzo łatwo a gotowanie zupy jest expresowe.
ogórki tarte kiszone
przepis:
ogórki gruntowe dowolna ilość (mogą być większe)
sól 1 płaska łyżka na kilogram ogórków
koperek po gałązce na słoik
listek laurowy 3 listki na kilogram ogórków
czosnek 3 ząbki na kilogram ogórków
listki dębu po listku na słoiczek
można dodać po kawałku chrzanu
1 łyżka gorczycy na kilogram ogórków -opcjonalnie
Ogórki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubym oczku, dodać sól, pokruszyć listki laurowe, wymieszać i odstawić na 30 minut w tym czasie ogórki puszczą sok, napełnić wcześniej przygotowane słoiczki,dodać koper, listek dębu oraz po kawałku chrzanu, mocno zakręcić nasze słoiczki i wynieść do spiżarni, po 2 tygodniach możemy już dodawać do naszej zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz