piątek, 11 września 2015

Ogórki tarte kiszone

Kto z nas nie lubi zupy ogórkowej?!
chyba nie ma takiej osoby, najlepsze do zupy są ogórki kiszone własnej roboty, zupa ma wtedy niepowtarzalny smak i zapach, smakuje jak u mamy.
Ja osobiście polecam wykonanie ogórków tartych kiszonych, które robi się bardzo łatwo a gotowanie zupy jest expresowe.

ogórki tarte kiszone

przepis:

ogórki gruntowe dowolna ilość (mogą być większe)
sól 1 płaska łyżka na kilogram ogórków
koperek po gałązce na słoik
listek laurowy 3 listki na kilogram ogórków
czosnek 3 ząbki na kilogram ogórków
listki dębu po listku na słoiczek
można dodać po kawałku chrzanu
1 łyżka  gorczycy na kilogram ogórków -opcjonalnie

Ogórki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubym oczku, dodać sól, pokruszyć listki laurowe, wymieszać i odstawić na 30 minut w tym czasie ogórki puszczą sok, napełnić wcześniej przygotowane słoiczki,dodać koper, listek dębu oraz po kawałku chrzanu, mocno zakręcić nasze słoiczki i wynieść do spiżarni, po 2 tygodniach możemy już dodawać do naszej zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz