Pulpety z indyka w sosie słodko-kwaśnym
przepis:
0,5 kg mięsa z udźca indyka,
1 średniej wielkości cebula,
2 łyżki kaszy manny,
1 łyżka bułki tartej,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
sól+pieprz+majeranek 1 łyżeczka,
ok 800ml wody
ok 4 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia klopsików,
Mięso z indyka umyć, osuszyć papierowy ręcznikiem, zmielić na sitku fi 8, przełożyć
do miseczki, wbić jajko. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, przestudzić
i dodać do mięsa. Dodać bułkę tartą, kasze mannę sól, pieprz - do smaku, majeranek wyrobić.
Wlać wodę do rondla, dodać odrobinę soli, listek i ziele, zagotować. Z masy mięsnej
formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, panierować w mące ziemniaczanej
wrzucać do gotującego wywaru. Gotować na małym ogniu,około 15 min. Gotowe klosiki
wyjęłam na talerz, odlałam połowę wywaru w którym się gotowały i a do reszty dodałam słoik
domowego sosu słodko - kwaśnego, - podgrzałam i włożyłam nasze klosiki do sosu...
podawać z ulubionymi dodatkami...
przepis na sos dostępny na moim blogu http://domowesmakolyki.blogspot.com/2015/09/domowy-sos-sodko-kwasny-na-zime.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz