czwartek, 8 października 2015

śledzie w pomidorach

Śledzik w Pomidorach
przepis:
1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy

Śledzie w pomidorach - sposób przygotowania:

Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie w pomidorach najlepiej smakują kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem..

propozycja podania 

a gotowe przechowujemy w lodowce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz